Heeft mijn terras een goede slipweerstand?

Gepubliceerd op 11/10/2022

Wist u dat er een test bestaat om de slipweerstand van terrasplanken te bepalen? Deze test kan bijzonder interessant zijn wanneer het gaat om zwembadterrassen! Kent u de SRT (Skid Resistance Tester) slinger? We leggen het u uit…

Een SRT-slinger? Wat is dat?

De SRT-slinger, of de Skid Resistance Tester, wordt gebruikt om te meten hoe ruw een oppervlak is, en dus of er een hoog of laag risico op uitglijden is. Om de gladheid van een oppervlak (b.v. terrasplanken) te bestuderen, wordt de SRT-slinger aan het oppervlak bevestigd. De slinger heeft een schoentje dat tegen het oppervlak wrijft over een door de norm vooraf bepaalde afstand. Die hangt af van de ondergrond. Met de meetschaal van de slinger kan de gladheid van het oppervlak beoordeeld worden. Afhankelijk van de snelheid van de wrijving, zal de naald een positie aangeven op de schaal. Terrasvloeren voor buiten vormen een gevaar voor uitglijden, vooral als ze nat of bevroren zijn. Daarom moet de test op een nat oppervlak worden uitgevoerd.

SRT-slinger

Hier ziet u een voorbeeld van een slipcoëfficiëntproef (van 1:06), uitgevoerd door de firma SLE op een houten terrasvloer: 

De minimumeis voor terrassplanken is 35, maar om preciezer te zijn:

  • Van 0 tot 19: het risico op uitglijden is hoog
  • Van 20 tot 39: matige gladheid
  • Van 40 tot 64: het risico op uitglijden is laag

Wat zijn de resultaten voor de gladheid van Océwood® composiet terrasplanken?

Gemiddeld hebben onze Optima Eko en Optima Plus composiet terrasplanken een SRT-rating van 87 in droge toestand en 74 in natte toestand. Ter vergelijking: een houten vloer heeft een SRT-rating van 87 in droge toestand en 36 tot 40 in natte toestand. DeOcéwood® composiet terrasplanken hebben een uitstekende slipweerstand! Ze zijn dus bijzonder geschikt voor gebruik in natte omgevingen of voor zwembadterrassen!

Enkele tips voor een antislip terras

  • Kies vloerbedekking met een hoge SRT-waarde voor een goede slipweerstand.
  • Om de gladheid van uw Océwood® composiet terras nog verder te verminderen, moet u de planken loodrecht op de randen van uw zwembad leggen.
  • Bespuit de planken elk voorjaar met OcéClean anti-mosproduct, en maak uw terras schoon met een hogedrukreiniger om te voorkomen dat algen en mos zich ophopen, waardoor het oppervlak een beetje glad kan worden.
  • Volg tenslotte altijd de installatie-aanbevelingen van de fabrikant!
Les lames Océwood® présentent un faible coefficient de glissance.
Optima Eko Mokka composietplanken voor zwembadterrassen
Logo Ocewood

Composietplanken voor Terrassen

Océwood® planken hebben een lage antislipcoëfficiënt en zijn perfect geschikt voor natte omgevingen, of aan de kust. Gebruik ze met vertrouwen voor uw zwembadterras! 

Bekijk de collectie
VERWANTE ARTIKELEN

NF 514 tests op Océwood® composietplanken

Deze norm geldt voor composiet terrasplanken, maar wij passen sommige van onze tests ook toe op onze tuinafsluitingplanken.

Tips bekijken

Hoe maak ik een terras van composiethout schoon?

De lenteschoonmaak is het ideale moment om uw terras van composiethout schoon te maken...

Tips bekijken

Hoe uw composiet houten terras onderhouden?

Hier zijn 3 eenvoudige tips om uw composiet terras er lang goed uit te laten zien.

Tips bekijken