Hoe maak ik vlekken op mijn aluminium profielen schoon?

De Tech•Sture® planken mogen op dezelfde manier behandeld en onderhouden worden als aluminium. Ze vereisen geenOceClean.

Onderhoud

De verschillende onderdelen van de poort zijn zo ontworpen en beschermd dat ze bestand zijn tegen agressieve stoffen en slijtage. Ze moeten echter wel in bepaalde intervallen onderhouden worden. Het onderhoud bestaat uit periodieke reiniging, maar, vooral voor bepaalde mechanische onderdelen, is smering ook belangrijk.
U kunt het onderhoud gerust zelf uitvoeren. Het is niet nodig om er een specialist bij te halen.

Hoe vaak is schoonmaken nodig?

GEVAL 1: Op het platteland of in dunbevolkte stedelijke gebieden wordt aanbevolen ongeveer één keer per jaar schoon te maken voor oppervlakken die op natuurlijke wijze door regenwater worden gewassen.
GEVAL 2: In dichtbevolkte, stedelijke, en industriële gebieden, of aan de kust, moeten oppervlakken die op natuurlijke wijze door regenwater worden schoongespoeld over het algemeen halfjaarlijks worden schoongemaakt.
GEVAL 3: Op het platteland of in dunbevolkte stedelijke gebieden wordt aanbevolen ongeveer twee keer per jaar (om de zes maanden) schoon te maken voor poorten die niet op natuurlijke wijze door regenwater worden schoongespoeld.
GEVAL 4: In een dichtbevolkt stedelijk gebied of aan de kust wordt aanbevolen ongeveer vier keer per jaar (om de drie maanden) schoon te maken voor poorten die niet op natuurlijke wijze door regenwater worden schoongespoeld.
GEVAL 5: Op eilanden, of in gebieden met zwaar kustweer wordt aanbevolen ongeveer vier keer per jaar (om de drie maanden) schoon te maken.
Delen die niet op natuurlijke wijze door regenwater worden gewassen, moeten vaker worden gereinigd dan blootgestelde oppervlakken. Indien de omgeving geen agressieve elementen bevat, is een halfjaarlijkse schoonmaak voldoende.
Als er in de buurt van de poort werkzaamheden zijn uitgevoerd die vuilafzetting hebben veroorzaakt (b.v. wegwerkzaamheden voor een winkel, afbraak of bouw van een naburig gebouw), dan moet de planken zorgvuldig schoongemaakt worden, vooral de delen die niet van nature door de regen worden schoongespoeld.

Reinigingsmethoden voor gepoedercoate oppervlakken

Opgelet: gebruik geen hogedrukreiniger. Regelmatig onderhouden oppervlakken kunt met spons en water met zachte zeep schoonmaken en vervolgens zorgvuldig afspoelen met schoon water en afvegen met een zachte, absorberende doek.

Voor matig vervuilde oppervlakken: reinigen met water met een niet-schurend reinigingsmiddel en een spons of een zachte borstel. Spoel af met schoon water en veeg droog.
Het is van essentieel belang om geen zeer agressieve producten, zoals bepaalde huishoudelijke was- en schoonmaakmiddelen en sterk basische of zure producten, te gebruiken. Organische oplosmiddelen zoals trichloorethyleen, tetrachloorkoolstof of petroleumether mogen ook niet gebruikt worden. Bovendien vermijdt u best grove schuursponsjes, zoals staalwol, schuurpapier, enz., evenals puntige of scherpe instrumenten.

Onderhoud van het ijzerwerk

Als smering nodig is, gebruik dan het aanbevolen product op de aangegeven punten. Overtollig vet (of olie) verbergt vaak storingen en slijtage en biedt dus enkel een kortetermijnoplossing, waardoor er op lange termijn meer schade aangebracht wordt.
De controle, de afstelling, en de eventuele smering van de aan wrijving onderhevige onderdelen, alsmede de controle van de draaiende delen, moeten ten minste eenmaal per jaar worden uitgevoerd. Controleer met name de vastheid van de bouten en moeren, vooral ter hoogte van de draaiende delen en de handgreep, en meer in het algemeen de goede werking van de poort.
Alle beschadigde onderdelen moeten worden vervangen. Alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden moeten door een specialist worden uitgevoerd. Bij deze werkzaamheden moeten de gebruikte producten uit fysisch-chemisch oogpunt compatibel zijn met alle andere materialen waarmee ze in aanraking kunnen komen.
De roestvrijstalen onderdelen moeten eenmaal per jaar beschermd worden in de zones 1, 2 en 3, en eenmaal per half jaar in de zones 4 en 5.

Is er een specifieke reiniger die aangeraden wordt voor Océwood® composietplanken?

Ja, Océwood® heeft een geconcentreerde reiniger ontwikkeld speciaal voor Océwood® composietvlas (terrasplanken, tuinafsluitingen, en poorten): OcéClean. Voor het schoonmaken zijn zeep of zuiveringszout uitstekend geschikt voor Boréale planken.

  • Als uw terras vaak onderhevig is aan vlekken (terras onder een fruitboom, receptie- en cateringterras, enz.)
  • of als het beschut is tegen regen en UV-stralen (bv. pergola’s)

Dan raden wij u ten zeerste aan OceCare te gebruiken voor de Optima Plus en Optima Eko Terrasplanken.

Voor Tech·Sture® planken is OcéClean niet nodig. Gebruik alleen een spons (schurende kant) met een sopje om uw tuinafsluitingsplanken met houteffect schoon te maken.

Een of meer Océwood® terrasplanken lijken beschadigd te zijn

2 mogelijkheden:

  • Ofwel is het gewoon vuil, en dat is normaal. Zoals elk materiaal dat aan het weer en andere invloeden van buiten wordt blootgesteld, wordt uw terras vuil. Het hoeft dan alleen maar even schoongemaakt te worden. Spuit het onder hoge druk af met een beetje bleekmiddel (als het erg vuil is) om het doeltreffend schoon te maken. Spuit vervolgens metOceClean op.
  • Als het echt beschadigd is en mechanische of zichtbare gebreken vertoont, moet u ervoor zorgen dat u alle aanbevelingen voor installatie, gebruik, en onderhoud opgevolgd heeft om van de garantie te kunnen genieten.

Aarzel in elk geval niet om contact met ons op te nemen zodat we samen een oplossing kunnen vinden.

Ik heb mijn Océwood® composietplanken bevlekt met spuitverf/lak

Spuitverf is meestal onuitwisbaar. Als het nog vers is en lichte sporen achterlaat, wrijft u de bevlekte plank best met een vochtig sponsje en zuiveringszout schoon. Laat even inwerken, en spuit de plank dan af met een hogedrukstraal. In het geval van een zeer uitgesproken, droge vlek die ondanks de bovenstaande aanbevelingen blijft zitten, is het onwaarschijnlijk dat de vlek nog verwijderd kan worden.

Voor Tech·Sture® planken gebruikt u zeepsop en een niet-schurend sponsje om ze schoon te maken, en spoelt u ze daarna af met schoon water.

Ik heb mijn Océwood® terrasplanken bevlekt met saus

Boréale Planken: Veeg uw Boréale planken af met een vochtig sponsje om zoveel mogelijk van de substantie te verwijderen. Breng een vlekkenverwijderaar aan, zoals zuiveringszout. Laat even inwerken, en spuit de plank dan af met een hogedrukstraal. Als er al ringen zijn, zullen die vanzelf weggaan met de UV-stralen van de zon en door de regen.

Tech·Sture® Planken: maak uw planken schoon met een sponsje (niet-schurende kant) en zeepwater. Spoel uw planken af met schoon water, en droog ze daarna af met een droge, niet-schurende doek.

Ik heb mijn planken met olie bevlekt

Verwijder de overtollige olie met keukenpapier, zodat het zich niet verspreidt. Maak de vlek daarna schoon met een spons en zeep, of met zuiveringszout.

Het kan dat er in ring blijft staan. Deze zal na verloop van tijd op natuurlijke wijze verbleken door het effect van de UV-stralen van de zon en de maan.

Pour les lames Tech·Sture®, utilisez de l’eau savonneuse et une éponge afin d’enlever le surplus d’huile. Ensuite, rincez vos lames de clôture effet bois avec de l’eau claire.

Ik heb mijn composietplanken bevlekt met lijm/boomsap/vernis

De Océwood® composietplanken zijn geschuurd, en hebben dus ruwe randen waarin lijm of boomsap kan verzamelen. Helaas is het niet mogelijk om het hele product te verwijderen.

Probeer uw terrasplanken langzaam, met de hand te schuren, met schuurpapier met korrel 24 of 40. Als u bij het lijmen van uw Boréale tuinafsluitingsplanken druppels ontdekt, gaat u op dezelfde manier te werk, na de overtollige lijm verwijderd te hebben en de lijm te hebben laten drogen.

Schuur of bekras de Tech·Sture® planken niet, zelfs niet met een spons. Gebruik voor het schoonmaken alleen zeepwater en spoel het daarna met schoon water.

Ik heb mijn Ocewood® terras bevlekt. Hoe moet ik het schoonmaken?

Voor informatie over hoe vlekken te verwijderen, zie onze onderhoudsvideo’s. Daar leggen we uit hoe de meest voorkomende vlekken verwijderd kunnen worden.

Hoe onderhoud ik mijn Océwood® composietplanken?

Zoals bij elk materiaal dat buiten wordt geïnstalleerd, en dus onderhevig is aan weersinvloeden, vervuiling, enz., kan het zijn dat uw Océwood® composietterras, -tuinafsluiting, -poort of -tuinpoortje een jaarlijkse voorjaarsschoonmaak nodig heeft. Het is echter goed te weten dat het materiaal door zijn hermetische eigenschappen gemakkelijk schoon te maken is:

  • Maak het schoon met een hogedrukreiniger (maximaal 120 bar, afstand min. 30 cm) en bleekmiddel als het erg vuil is.
  • Spoel met veel water tot de geur van bleekwater verdwenen is.
  • Bespuit de planken vervolgens met geconcentreerd reinigingsmiddel (OcéClean).

Uw terras is klaar voor de zomer…
Voor meer details, zie de onderhoudspagina.

Hoe onderhoud ik mijn Océwood® Tech·Sture® composietplanken?

Océwood® Tech·Sture® planken gedragen zich als aluminium, en mogen ook net zoals aluminium onderhouden worden. Bijgevolg zijn onze Tech·Sture® planken ook onderhevig aan het weer, temperatuurschommelingen, en ook aan de verschillende beproevingen van het leven (voetballen, krassen, vlekken, enz.)

Om uw Océwood Tech·Sture® planken te onderhouden, reinigt u ze gewoon met een niet-schurend sponsje en zeepwater.
Gebruik OcéClean niet op planken met houteffect.