&noscript=1 />
Terrasse lame Océwood Optima Plus Arabica

COMPOSIET

WAT IS COMPOSIET?

In het begin was composiet een alternatief voor exotisch hout, om het probleem van ontbossing tegen te gaan. Tegenwoordig wordt dit als een volwaardig materiaal beschouwd voor tuininrichting tuinafsluitingen, terrassen, tuinpoorten, beplating…) dankzij de mechanische voordelen en de esthetische uitstraling, die afhankelijk van de fabrikanten kunnen variëren. Maar wie het over “composiet” heeft, spreekt niet langer per definitie over “hout”: omdat vele industriële producten (pellets, composiet, blokken…) steeds meer houtmeel nodig hebben, kan men nu dankzij de technologische evoluties opteren voor nieuwe, natuurlijke vezels die zeker in staat zijn om houtmeel te vervangen.

 

COMPOSIET: EEN duurzaam ALTERNATIEF VOOR HOUT

Hoewel exotisch en continentaal hout omwille van hun warmte en natuurlijke uitstraling geapprecieerd worden, vereist dit materiaal toch een regelmatige behandeling met producten die soms schadelijk zijn voor het milieu. Gezien Fransen er tuk op zijn om hun tuin in te richten, wordt composiet sinds grofweg een vijftiental jaar als een elegant, robuust en duurzaam alternatief beschouwd.

Het composiet materiaal, dat in 1975 werd uitgevonden, vormt sinds de creatie ervan een ecologisch alternatief voor exotisch hout, dat door ontbossing bedreigd wordt. Composietplanken zijn gemaakt van natuurlijke vezels (houtmeel, vlasvezel, enz.) in combinatie met kunsthars (PE/PP of PVC – meer info over het verschil tussen deze 2 materialen).

 

OCÉWOOD® VERVANGT HOUTMEEL DOOR VLASVEZEL

Er waren maar liefst 4 jaar Onderzoek en Ontwikkeling nodig om een natuurlijke vezel te vinden die als vervanger voor houtmeel kon dienen, maar het is ons gelukt! De alarmerende vaststelling dat men zich verplicht zag om bomen om te hakken om houtmeel te kunnen maken (vroeger was dit gewoon een afvalproduct van zagerijen, een nevenproduct waarvoor geen extra grondstoffen nodig waren) om aan de groeiende vraag te voldoen (composiet, pellets voor pelletbranders, enz…), zette ons ertoe aan om een nieuw alternatief te zoeken dat beter op onze principes aansloot. Daarom kozen wij voor vlasvezel: de voordelen van
deze biologische grondstof zijn immers talrijk,
zowel wegens de lokale bevoorrading, het vermogen om snel terug te groeien, de mechanische eigenschappen die sterk lijken op die van hout, maar ook de opwaardering van landbouwafval! Ontdek onze reportage over vlasvezel gebruikt in Océwood® composiet:

Meer te weten komen over VLASVEZEL

 

 

COMPOSIET : DE voordelen

Dankzij de duurzaamheid, de weerstand tegen rotting en de stevigheid van kunsthars, wordt composiet tegenwoordig veelvuldig aangewend voor de inrichting van privé- en openbare ruimten in open lucht. Bovendien is de flexibiliteit van dit materiaal een perfecte eigenschap voor het vervaardigen van stadsmeubilair of interieurmeubilair. De uitstekende waterbestendigheid en de weerstand tegen weersinvloeden maakt het ideaal voor watersportplaatsen, pontons en andere zwemstranden.

Verder onderscheiden de zogenaamde composieten van de “nieuwe generatie” (geco-extrudeerd) zich door extra onderhouds- en gebruikscomfort dankzij een PVC beschermlaag. Op die manier vond composiet in eerste instantie zijn weg
naar uw terras, daarna naar uw tuinafsluiting, uw tuinpoortje en zelfs uw tuinpoort!
Wat Océwood® betreft, heeft onze composiet een
aantal specifieke kenmerken:

  • Vrij van houtmeel, waardoor het geen lignine
    afscheidt, en de planken niet grijs worden
  • Dankzij het PVC-gehalte is het materiaal zelfdovend. Dit betekent dat het geen vuur kan vatten.
  • Het is ecologisch ontworpen, een bijzonder belangrijk punt dat stoelt op onze waarden: Océwood®-composiet is samengesteld uit gerecycleerde PVC en vlasvezel, gewonnen in de buurt van onze fabriek (gevestigd in de Vendée).
  • Het is “Origine France Garantie”-gecertificeerd, een label dat de Franse knowhow waardeert en u een duidelijke, objectieve traceerbaarheid van de producten verzekert.
  • Het is van hoogwaardige kwaliteit: alle bestanddelen van onze producten zijn met de grootste zorg geselecteerd. Onze pigmenten zijn van hoogwaardige kwaliteit en ons
    afwerkingsproces is gepatenteerd: op die manier kunnen wij u uitzonderlijke producten aanbieden die zich op de markt onderscheiden door de kwaliteit van hun afwerkingen en hun kleuren.

foret

Hout, een bedreigd materiaal!

Natuurlijk hout, geapprecieerd om zijn natuurlijke uitstraling en zijn elegantie, blijft een afbreekbaar product met een beperkte levensduur en een problematische traceerbaarheid. Insecten, vorst, water en de tand des tijds zijn allemaal factoren
die een houten terras of tuinafsluiting aantasten.
Daarom moet het hout regelmatig worden behandeld. Arbeidsintensief onderhoud, producten die schadelijk kunnen zijn… Na verloop van tijd vertoont uw terras van verouderend hout splinters en barsten, en begint het zijn kleur te verliezen. Uw terras wordt zelfs glibberig als het vochtig is. Er zijn esthetische evoluties waardoor de planken regelmatig vervangen moeten worden.

Exotisch hout heeft meer weerstand en is dunner, maar is dan weer een materiaal afkomstig van een soms  ondoordachte ontbossing.

composite

Opgelet! Elke composiet is uniek.

Composiet is geen grondstof. Het wordt verkregen door kunsthars, pigmenten, natuurlijke vezels in de vorm van meel, enz. te vermengen.

Het is met andere woorden het resultaat van een formule, specifiek voor elke fabrikant.

Kleurgehalte, stevigheid, schokbestendigheid en weerstand tegen zonlicht… Elk product op de markt heeft eigen kwaliteiten en kenmerken. U vindt ook volle composietplanken en composietplanken met cellenstructuur, naargelang de gebruikte kunsthars. Ze hebben allemaal hun specifieke eigenschappen. U vindt een volledige vergelijking in het artikel www.tendances-composite.com.

Ten slotte onderscheiden composietplanken van de “nieuwste generatie” (geco-extrudeerd) zich van planken uit 100% composiet, zowel op het vlak van hun afwerking als hun eigenschappen.

Bij Océwood® verbinden wij ons ertoe om een uniek
hoogwaardig product voor te stellen binnen de markt. Ontdek alle voordelen van onze composiet planken

lin

Hoe een kwaliteitsvolle composiet kiezen?

We weten het, er bestaat niet één maar vele soorten
composiet. Aan de hand van diverse criteria kunt u de verschillende producten vergelijken die op de markt verkrijgbaar zijn: de prijs (“basic” producten zijn vaak van mindere kwaliteit), de densiteit van het product, de weerstand tegen extreme weersomstandigheden, de kwaliteit van de beschermlaag, de schoonheid van de afwerking van de planken, het min of meer authentieke
esthetische aspect ervan, de stevigheid van de accessoires voor de plaatsing (clips voor het terras, palen voor de tuinafsluiting…).

Ontdek onze 6 criteria om een kwaliteitsvolle composiet te kiezen op onze speciale blog ‘Tendances Composite’, evenals een kwaliteitstest om een PVC-laag van goede of van slechte kwaliteit te onderscheiden (test met kokend water).

DutchFrench