&noscript=1 />
Anas de Lin

VLASVEZEL

DAG HOUTMEEL, HALLO VLASVEZEL!

Na vier jaar van onderzoek en investeringen samen met een
van de belangrijkste actoren in de Franse landbouw, bleek in 2017 dat we houtmeel heel goed konden vervangen door
vlasvezel. Door dat geleidelijk te doen, hebben we de kwaliteit van onze producten verbeterd en een verantwoord composiet
ontwikkeld. Vlasvezel heeft een groot aantal voordelen op het gebied van milieu, mechanicaek en maatschappij – bekijk ze hieronder.

 

WAAROM HOUTMEEL VERVANGEN DOOR VLASVEZEL?

Na vier jaar van onderzoek en investeringen samen met
een van de belangrijkste actoren in de Franse landbouw,
bleek in 2017 dat we houtmeel heel goed konden
vervangen door vlasvezel. Door dat geleidelijk te doen,
hebben we de kwaliteit van onze producten verbeterd en
een verantwoord composiet ontwikkeld.

Door onze samenwerking met een lokale partner dragen we bij aan de economie en het milieu van onze regio, de Vendée. Vlasvezel wordt geoogst, vermalen en getransformeerd op minder dan 100 km afstand van onze fabriek.

Vlasvezel: meer dan een natuurvezel – een oplossing voor de terugwinning van landbouwafval..

De verwerking van vlasvezel in producten is een voorbeeld van onze verantwoorde aanpak. We zochten een vervangingsproduct voor houtmeel, dat in de
industrie steeds vaker wordt gebruikt (met name voor
houtpellets), maar waarvan de beschikbaarheid op basis van ecologische productie afneemt.

We zijn toen onderzoek gaan doen naar vlasvezel. Dit
strovlasproduct wordt in de industrie en in de landbouw nog heel weinig gebruikt. Vlasvezel is ongekend stevig en duurzaam, maar heeft ook de volgende interessante eigenschappen:

  • Het groeit snel terug – binnen 120 dagen vergeleken met 25 jaar voor hout.
  • De afwezigheid van lignine, een stof die van nature voorkomt in hout. Planken op basis van houtmeel verbleken daardoor vaak tijdens de eerste maanden van blootstelling aan de zon.
  • Het is een bijproduct in de landbouw. Agrariërs Landbouwers beschikken daarmee over een nieuwe inkomstenbron, zonder dat voor de oogst extra investeringen nodig zijn.
  • De lokale verkrijgbaarheid (regio Pays de la Loire) – Frankrijk is de grootste vlasproducent ter wereld.
  • De praktische bruikbaarheid: vlas heeft als voordeel dat het op zure grond groeit waar bijvoorbeeld geen tarwe of maïs op kan worden verbouwd.

 

transformation de l'anas de lin utilisé dans les produits ocewoodVan groei tot micronisatie

 

EEN LOKALE EN VERANTWOORDE PRODUCTIE

Alle vlasvezel die we gebruiken voor Océwood®-producten, wordt geoogst, vermalen en getransformeerd door een partnerbedrijf op minder dan 100 kilometer van de Océwood®- fabriek van Aizenay in de Vendée. Océwood® stimuleert op deze manier de circulaire economie, de inkoop bij lokale agrariërs landbouwers en een maximale recycling:

  •  1100% van alle rest- en afvalmaterialen van ons composiet wordt opgevangen en intern vermalen voor hergebruik in bijvoorbeeld composiet balken of plankkernen.
  • Al het overige productieafval wordt door gespecialiseerde recyclebedrijven ingezameld voor hergebruik in de industrie.

Zestien jaar na de oprichting is OCEPLAST SAS met het merk Océwood® geworden wat het wilde zijn: een toonaangevende producent van composiet exterieuroplossingen en een werkelijk betrokken speler op het gebied van ecologische concepten en duurzame ontwikkeling.

DutchFrench